Ratni veterani iz Bjelovara na Mimohodu 20.11.2013.

VUKOVAR - Hrvatski ratni veterani su u srijedu, 20. studenoga, na put za Vukovar, simbol patnje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, poveli tri bijela goluba. Svojim sudjelovanjem u mimohodu „Vi ste naš ponos mi smo vaša snaga“ dali su i ove godine podršku djeci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz istoimene udruge. Svoje golubove prije početka mimohoda iz središta memorijalnoga groblja Domovinskog rata u Vukovaru pustio je bjelovarski Vukovarac, Ilija Crnomarić, član udruge Hrvatski ratni veterani i strastveni golubar.

Ovom je zgodom Crnomarić golubove uprispodobio sa simbolom živoga duha, duše i prijelaza iz jednoga stanja svijesti u drugo. Predsjednik udruge Nenad Šantalab prisjetio se žrtve koju je Vukovar položio na ispitu stvaranja Domovine i istaknuo da su ideju puštanja golubova kao simbola duha svjetlosti, čednosti, nevinosti, blagosti i mira posvetili svima onima koje je požnjela ruka tame, misleći kako će uspjeti slomiti hrvatski duh, a uništiti njegovu čednost, nevinost i blagost.


Pedesetak je članova i poklonika udruge osim sudjelovanja u mimohodu posjetilo Trpinjsku cestu, središnji križ na Dunavu, spomen sobu Ovčaru, memorijalni dio vukovarske bolnice, muzej Domovinskog rata i Grad Vukovar. Na spomen području Ovčare predstavnici su udruge u svoje ime i u ime Bjelovarsko-bilogorske županije zapalili svijeće i položili vijenac pred spomenik žrtvama Ovčare. Putovanje je ostvareno zahvaljujući dobroj suradnji s udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te uz financijsku pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije.